של מצבים רפואיים. שתיים מבדיקות ההדמיה הנפוצות ביותר הן הדמיית תהודה מגנטית (MRI) וסריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT). בעוד ששתי הטכנולוגיות מספקות תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף, הן משתמשות בשיטות שונות לחלוטין, ולכל אחת יש יתרונות וחסרונות משלה.
בעוד שגם בדיקת MRI וגם בדיקת CT מספקות תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף, הן משתמשות בשיטות שונות לעשות זאת. להלן כמה מההבדלים העיקריים בין שתי טכנולוגיות ההדמיה הנ"ל:
- בבדיקת MRI אין שימוש בקרינה מייננת, בעוד שבסריקות CT כן. זה הופך את ה-MRI לאופציה בטוחה יותר עבור חולים מסוימים, במיוחד נשים בהריון וילדים.
- בבדיקת CT אין שימוש בתהודה מגנטית, בעוד שבבדיקת MRI כן. זה הופך את ה-CT לאופציה בטוחה יותר עבור מטופלים עם מתכות שונות בגופם.
- בדיקת MRI יעילה יותר בהדמיית רקמות רכות, כגון המוח, חוט השדרה והשרירים, בעוד שסריקות CT טובות יותר בהדמיית עצמות למשל.
- בדיקת MRI אורכת יותר זמן מאשר בדיקת CT, והמטופלים חייבים להישאר ללא תזוזה למשך זמן רב יותר על מנת שהתוצאות יספקו תמונה טובה. מעבר לכך, בדיקת MRI לא תתאים למטופלים לא מספיק יציבים או למטופלים שדורשים התערבות מהירה, שכן הבדיקה תעכב את הטיפול או שתמנע גישה לניטור והשגחה צמודה במשך זמן רב.
- בדיקת MRI יכולה להיות יקרה יותר מבדיקת CT, אם כי העלות עשויה להשתנות בהתאם למתקן ולסוג הסריקה.
מתי משתמשים בבדיקת MRI?
טכנולוגית ה-MRI משתמשת בשדה מגנטי חזק ובגלי רדיו בכדי ליצור תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף. כאמור, מכיוון שהבדיקה לא עושה שימוש בקרינה מייננת כמו בדיקת CT, מדובר בבדיקה בטוחה יותר עבור חולים מסוימים, במיוחד נשים הרות וילדים. בפועל, בדיקת MRI משמשת לעתים קרובות לאבחון מצבים המשפיעים על רקמות רכות, כגון המוח, חוט השדרה, השרירים והרצועות. בדיקת MRI משמשת גם בדרך כלל להערכת בעיות מפרקים, כגון פציעות סחוס, ובכדי לאתר ולזהות סרטן השד בהינתן מטופלות בסיכון מוגבר או כאלו שישנו קושי להדגים את מבנה השד או גוש חשוד באמצעות הבדיקות השגרתיות (אולטרסאונד וממוגרפיה).
MRI שימושי במיוחד לאבחון מצבים שאינם יכולים להיות מאובחנים בבדיקות הדמיה אחרות, כגון צילומי רנטגן או סריקות CT. לדוגמה, MRI יכול לזהות גידולים קטנים מאוד או חריגות במוח או בחוט השדרה שעלולים להתפספס בבדיקת CT.
מתי משתמשים בבדיקת CT?
טכנולוגית ה-CT משתמשת בקרני רנטגן וטכנולוגיית מחשב בכדי ליצור תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף. בדיקות CT שימושיות במיוחד לאבחון מצבים המשפיעים על העצמות, כגון שברים או בעיות מפרקים. הן משמשות גם בדרך כלל להערכת החזה והבטן, כגון זיהוי סרטן ריאות או זיהוי הגורם לכאבי בטן.
מכיוון שסריקות CT משתמשות בקרינה מייננת, הן אינן מומלצות לנשים בהריון או לילדים, אלא אם כן הדבר הכרחי. עם זאת, סריקות CT יכולות לספק תוצאות מהירות יותר מאשר MRI, והן משמשות לעתים קרובות במצבי חירום, כגון לאבחון דימום פנימי או פציעות טראומטיות.
איזו בדיקה מתאימה לך?
ההחלטה באיזו בדיקה להשתמש תהיה תלויה במספר גורמים, לרבות האבחנות הרפואיות החשודות, החלק בגוף אותו יש להדגים וכן ההיסטוריה הרפואית של המטופל. במקרים מסוימים, ניתן להשתמש גם בסריקות MRI וגם בסריקות CT בכדי לספק תמונה מלאה יותר של המצב. בפועל ישנם פרוטוקולים שונים המנחים מה סוג ההדמיה המתאימה בכל סוג של בירור רפואי, למשל – כשמטופל מתקבל לחדר המיון עם חשד לאירוע מוחי, ההדמיה שיש לבצע על פי הפרוטוקול הינה בדיקת CT מוח, על מנת לשלול דימום מוחי.
חשוב לציין שגם בדיקת MRI וגם בדיקת CT אינן מושלמות, ולשתיהן יש מגבלות. שתי הבדיקות דורשות ציוד מיוחד וטכנאים ורדיולוגים בעלי הכשרה גבוהה בכדי לפרש את התוצאות בצורה מדויקת. ביצוע של בדיקה הדמיתית כלשהי, ובפרט של בדיקת CT או MRI, הינה חסרת משמעות בהעדר רדיולוג מומחה מנוסה שיפענח את התוצאות כראוי.
לסיכום
בדיקות MRI ו-CT הן שתיים מטכנולוגיות ההדמיה הנפוצות ביותר בשימוש ברפואה המודרנית. בעוד שהן משתמשות בשיטות שונות על מנת ליצור תמונות של המבנים הפנימיים של הגוף, שתיהן מהוות כלי חיוני לאבחון וטיפול במגוון רחב של מצבים. ההחלטה באיזו בדיקה להשתמש תהיה תלויה במספר גורמים, כאשר מצבים רפואיים שונים מתאימים להדמיות שונות. בכל אופן, על מנת להגיע למסקנות ולהפיק את המירב מכל אחת מהבדיקות, נדרש פענוח יסודי של רדיולוג מומחה ומקצועי.